سمبوسه
سمبوسه یکی از انواع غذاهای خوشمزه و پرطرفدار ایرانی است که اصالت آن متعلق به شهرهای جنوب کشور می باشد. این غذای خوشمزه دارای محبوبیت زیادی می باشد و به همین دلیل به همراه فلافل، در دکه های خیابانی به فروش می رسد.
مواد لازم برای ۴ نفر
- سیب زمینی: ۲ عدد بزرگ
- گشنیز: ۵۰ گرم
- جعفری: ۵۰ گرم
- پیاز: ۲ عدد متوسط
- سیر: ۲ حبه
- نان لواش: به تعداد کافی
- نمک و فلفل سیاه: به مقدار کافی
- روغن و زردچوبه: به مقدار کافی
طرز تهیه سمبوسه
مرحله اول
برای تهیه سمبوسه خوشمزه و مخصوص با سیب زمینی ابتدا سیب زمینی ها را به همراه ۲ لیوان آب و نصف قاشق چایخوری نمک داخل یک قابلمه مناسب می ریزم و روی حرارت زیاد قرار می دهیم تا سیب زمینی ها آبپز شوند.
مرحله دوم
پس از اینکه سیب زمینی ها آبپز شدند اجازه می دهیم کمی خنک شوند. در ادامه پوست سیب زمینی ها را جدا می کنیم و آنها را با گوشتکوب می کوبیم تا به شکل پوره سیب زمینی در بیایند، سپس آنرا کنار می گذاریم.
مرحله سوم
حالا پیازها را به صورت نگینی ریز خرد می کنیم و به همراه مقدار کمی روغن در یک تابه مناسب روی حرارت ملایم تفت می دهیم.پس از اینکه پیاز به خوبی سرخ شد سیر را به همراه مقداری زردچوبه اضافه می کنیم و یک تفت کوچک می دهیم، در حدی که فقط سیر بلند شود.
مرحله چهارم
حالا گشنیز و جعفری را که از قبل به صورت ساطوری خرد کرده ایم اضافه می کنیم. مواد را هر چند دقیقه یک بار تفت می دهیم تا نسوزند، پس از اینکه آب سبزیجات به طور کامل تبخیر شد، تابه را از روی حرارت بر می داریم و کنار می گذاریم.
مرحله پنجم
حالا مخلوط پیاز داغ و سبزیجات را به پوره سیب زمینی اضافه می کنیم. سپس به مقدار دلخواه نمک، فلفل قرمز، فلفل سیاه و ادویه های دلخواه خود را اضافه می کنیم و مواد را به خوبی با هم مخلوط می کنیم تا کاملا یکدست شوند.
مرحله ششم
اگر می خواهید مانند جنوبی ها سمبوسه هایتان تند و خوشمزه باشد حتما از فلفل قرمز تند و زیاد هم استفاده کنید. حالا ماده میانی سمبوسه آماده است و باید نان های لواش را آماده کنیم. برای این منظور نان های لواش را به صورت طولی با عرض دلخواه برش می زنیم.
مرحله هفتم
هر چقدر عرض نان لواش را بیشتر بگیریم، سمبوسه بزرگ تر می شوند. برای داشتن سمبوسه با سایز متوسط عرض نان لواش را بین ۸ تا ۱۲ سانتی متر بگیرید. نکته دیگر در مورد نان لواش این که حتما از نان های نرم استفاده کنید تا زمان پیچیدن سمبوسه ها با مشکل مواجه نشوید.
مرحله هشتم
پس از اینکه نان ها را به صورت مستطیل شکل برش زدیم مقداری از مایه میانی سمبوسه را ابتدای نان قرار می دهیم و نان را به شکل مثلث جمع می کنیم.
مرحله نهم
اگر می خواهید سمبوسه هایتان تخت نباشد و کمی شکم داشته باشد مقداری بیشتری مواد داخل نان قرار دهید. اگر پیچیدن سمبوسه ها به صورت مثلثی برایتان سخت است می توانید آنها را مثل لقمه به صورت لوله ای بپیچید.
مرحله دهم
پس از اینکه کار پیچاندن سمبوسه ها به پایان رسید، یک ظرف گود مثل شیر داغ کن روی حرارت قرار می دهیم و به اندازه ای روغن می ریزیم که سمبوسه ها در روغن شناور باشد. نکته مهم در این مرحله این است که حتما از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید،
مرحله یازدهم
تا سمبوسه ها بعد از سرخ کردن ترد تر شوند و روغن کمتری جذب کنند .حرارت زیر ظرف باید متوسط باشد، حالا سمبوسه ها را به تعدادی که در ظرف جا می شود در روغن قرار می دهیم تا به صورت یکنواخت سرخ شوند. پس از اینکه یک سمت سمبوسه سرخ شد،
مرحله دوازدهم
آنها را بر می گردانیم تا سمت دیگرشان نیز سرخ شود. به همین ترتیب تمام سمبوسه ها را با حوصله سرخ می کنیم و پس از سرخ شدن سمبوسه ها آنها را یا در توری فلزی قرار می دهیم یا با استفاده از دستمال حوله ای روغن اضافی شان را می گیریم.
مرحله سیزدهم
در پایان سمبوسه ها را در ظرف مورد نظرمان می چینیم و به همراه سس کچاپ سرو می کنیم.نوش جان.